Zarangollo - Czy gotowe są Wasze kubki smakowe na hiszpańską omletowo-warzywną ucztę?

 Zarangollo - Czy gotowe są Wasze kubki smakowe na hiszpańską omletowo-warzywną ucztę?

Zarangollo, brzmi jak zaklęcie z dawnych czasów, prawda? A tymczasem to prosta w przygotowaniu, ale zaskakująco smaczna potrawa pochodząca z regionu Walencji, konkretnie z okolic Alicante. Zarangollo to swoiste połączenie hiszpańskiej omeletki (tortilla) z lekkością sałatki - idealne na letnie obiady lub lekkie kolacje.

Danie składa się z podstawowych składników: cukinii, cebuli, jajek i oczywiście oliwy z oliwek.

Historia zarangollo

Zarangollo to tradycyjna potrawa kuchni hiszpańskiej, której historia sięga głęboko w przeszłość. Nie wiadomo dokładnie kiedy powstało, ale prawdopodobnie jest spokrewnione z innymi tortillami z warzywami popularnymi na południu Hiszpanii. Nazwa “zarangollo” pochodzi prawdopodobnie od arabskiego słowa “sarangul”, oznaczającego rodzaj zielonego jarzyn.

Przepis na zarangollo - prosty jak sama przyjemność

Przygotowanie zarangollo jest banalnie proste, nawet początkujący kucharze poradzą sobie bez problemu.

Oto lista niezbędnych składników:

  • 1 cukinia średniej wielkości (ok. 300g)
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 4 jajka
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Cukinię obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
  2. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni (najlepiej teflonowej) o średniej wielkości. Dodaj cebulkę i smaż, aż stanie się miękka i lekko złocista.
  3. Dodaj starty kabaczek do cebuli i mieszaj przez 5 minut, aż cukinia zmięknie. Odstaw patelnię z ognia i ostudź mieszankę warzyw.
  4. W osobnej misce roztrzep jajka ze szczyptą soli i pieprzu. Dodaj do nich ostudzone warzywa i dokładnie wymieszaj.
  5. Rozgrzej ponownie oliwę na patelni (możesz dodać odrobinę świeżej, jeśli potrzeba). Wlej mieszankę jajek i warzyw na patelnię.
  6. Smaż zarangollo na małym ogniu przez około 10 minut, aż jajka się zetną. Możesz delikatnie podważyć zarangollo przy pomocy łopatki, aby upewnić się, że jest równomiernie usmażone.

Podawanie:

Zarangollo można podawać na ciepło lub zimno, jako danie główne lub dodatek do mięsa lub ryb.

Wariacje na temat zarangollo

Zarangollo to bardzo elastyczna potrawa, którą można modyfikować według własnego gustu. Oto kilka pomysłów na wariacje:

  • Dodaj inne warzywa: paprykę, pomidory, szpinak, marchewkę - ogranicza Cię tylko wyobraźnia!
  • Urozmaicenie smakowe: dodaj sól morską z ziołami prowansalskimi, gałkę muszkatołową, czosnek lub inne przyprawy, które lubisz.

Tabela różnych dodatków do zarangollo:

Dodatek Smak
Ser feta Słony i kremowy
Pomidory suszone Słodko-kwaśne
Oliwki Kalamata Słonawa i cierpka
Bazylia Orzeźwiająca i aromatyczna

Zarangollo to idealna potrawa na lato: lekka, smaczna i pełna warzyw.

Smacznego!